Guimaro.jpg

FAMILJEN RODRIGUEZ HAR ÄGT MARK OCH ODLAT DRUVOR I RIBEIRA SACRA I FEM GENERATIONER.

Men det var först 1991 som man skapade vineriet. Innan dess hade man gjort vin för husbehov naturligtvis, men även sålt druvor till andra odlare. 1996 kom det första vinet under den egna etiketten Guimaro.

Egendomen drivs idag av Pedro Manuel Rodriguez och även om hans föräldrar (Manolo och Carmen) officiellt är pensionerade så arbetar de varje dag i både vingårdarna och i vineriet. Pedro tog över driften år 2000 men har vuxit upp i vingårdarna. Under åren har han haft hjälp av bland annat en lokal önolog vid namn Luis Buitron som förutom teknisk rådgivning även kopplade ihop Pedro med Raúl Pérez från Bierzo. Raúl övertygade Pedro om att börja skörda sina vingårdar utifrån jordmånskomposition och exponering. Han tipsade även om att endast använda naturlig jäst, en del stjälkar och öppna träfat under jäsningen. Förutom att de gör vin tillsammans är Pedro och Raúl idag nära vänner.

Pedro har ihärdigt satsat på att utveckla egendomen och idag äger man 9 hektar mark. Utöver det har man långtidssamarbeten på ytterligare 14 hektar. Marken brukas ekologiskt och samtliga vingårdslägen ligger i underregionen Amandi på floden Sils norra strand. Det är branta och terrasserade vingårdar där skifferjorden dominerar och sätter ett tydligt avtryck på vinerna. Klimatet är en blandning av Atlantklimat och inlandsklimat med heta somrar och blöta vintrar. De höga temperaturerna och de branta stenrika vingårdarna borgar för hör mognad hos druvorna men skiffern ger samtidigt en underbar fräschör som skänker vinerna intensitet, kryddighet, djup och blommighet.

Egenskaper som Pedro på ett underbart sätt varsamt lockar fram genom naturlig vinmakning och lagring.

Det är imponerande vingårdar och det är enkelt att förstå den mängd vilja, tid och hårt arbete som krävs för att kunna bruka marken i Ribeira Sacra. Men givet resultatet kan man förstå varför det har odlats vin i området i över två tusen år. Om man skulle drista sig tilll att jämföra med ett område som Côte Rôtie i Rhônedalen, där odlingarna också är synnerligen branta och som knappt omtalades för 50 år sedan, kan Ribeira Sacra spås en lysande framtid. Så passa på att njuta av vinerna redan nu.

 

Besök GUÍMARO