JMB ET JB 2014.jpg

JEAN-MARC BROCARD ÄR EN RELATIVT UNG PRODUCENT I CHABLIS, SOM MED GEOLOGISK KARTA SOM KOMPASS, SNABBT SKAPADE SIG EN STOR EGENDOM PÅ 1970- OCH 1980-TALET.

Idag omfattar hans egendom cirka 200 hektar mark, men han köper även in druvor varje år för att täcka sina behov. Hans viner har vunnit stor respekt för sin klassicism och sin rena, friska Chablisstil. Detta, kopplat till förmågan att behålla en varm fruktighet i vinerna, har gjort Brocard till en nyskapare i området. Ekfat används aldrig i produktionen då man menar att det maskerar den äkta Chablisstilen, med sin rena, mineralbetonade och friska syra.

Jean-Marc strävar efter att vinerna så mycket som möjligt skall återspegla jordmånen. Således vinifieras alla olika jordlotter var och en för sig. Sonen Julien, som är vingårdsansvarig sedan 1999 (och VD sedan ett par år tillbaka), har infört biodynamisk produktion och odling på drygt 80 hektar av marken (2011). Detta gör Brocard till den största ekologiska odlaren i Bourgogne! Resultaten visar sig redan med viner som till en början kan uppfattas som något introverta men som har ytterligare djup i sin mineralitet. Brocard har under senare år bland annat fått utmärkelserna Årets Producent och Årets Vinmakare av tidningen Vin och Mat och tidningen Gourmet

 

Besök JEAN-MARC BROCARD